Mijn Vader

PapMijn vader is al meer dan een kwart eeuw dood. Hij stierf aan kanker, voor hij de kans kreeg van zijn welverdiende pensioen te kunnen genieten. Want hij werkte hard en maakte lange dagen. Dat we hem daardoor vaak alleen in de weekenden zagen zie ik niet als een gemis, want daar waren we aan gewend.
Zijn graf is inmiddels geruimd, maar dat stoort me niet. Mijn herinneringen aan hem blijken de tand des tijds beter te doorstaan dan een stuk marmer en een paar plantjes.
Ik weet niet of het komt omdat ik inmiddels zelf vader ben van twee zoons of omdat ik zijn leeftijd nader waarop mijn herinneringen aan hem het sterkst zijn, maar ik denk de laatste tijd weer vaker aan hem. Als ik voor de badkamerspiegel sta zie ik zijn wilde wenkbrauwen terug in de mijne. Maar ik heb ook zijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid en zijn voorkeur voor het informele. Ook zie ik zijn gebrek aan ontzag voor het aardse slijk in mezelf terug, als ik mijn jongens op de kermis geld blijf toestoppen om maar te kunnen blijven genieten van hun onbezorgde plezier.

Veel mensen zien hun overleden vader als hun held, en zetten hem op een voetstuk. Mijn vader was geen held. Hij was een mens, met goede en slechte kanten. Toch voel ik mij bevoorrecht hem als vader te hebben. Te ‘hebben’, want al is hij fysiek niet meer aanwezig, toch maakt hij nog wel degelijk deel uit van mijn leven.

Ik heb niet het gevoel dat ik onafgemaakte zaken heb met mijn vader. Ik weet dat hij van me houd en ik hou nog steeds van hem. Ik weet ook zeker dat hij trots op me is, ongeacht wat ik doe. Want als vader weet ik inmiddels dat de liefde van een ouder voor zijn kind onvoorwaardelijk is.

Het enige dat ik betreur is dat mijn vader is overleden ruim voordat mijn jongens zijn geboren en dat hij dus nooit van zijn kleinzoons heeft kunnen genieten. Want hij zou vast en zeker een geweldige opa zijn geweest.

Als de tijd is gekomen dat ik mij weer bij hem zal voegen, kan ik alleen maar hopen dat ik net zo sterk voortleef in de herinnering van mijn zoons als mijn vader nu doet in die van mij. Want dan heb ik ook geen onafgemaakte zaken met mijn zoons.

Advertenties