The Dark Knight

In een tijd die wordt gekenmerkt door sequels, prequels en remakes, die meestal belanden in de categorie ‘dertien-in-een-dozijn’, zou men haast gaan twijfelen of er op filmisch gebied nog iets gepresteerd wordt wat een blijvende indruk kan achterlaten.
Daarom is het des te verrassender als er een filmmaker opstaat die over het talent beschikt om een bestaand concept nieuw leven in te blazen.

Burtons Batman logo
Tim Burton slaagde er destijds met ‘Batman’ en ‘Batman Returns’ in het concept van de ‘caped crusader’ nieuw leven in te blazen door gebruik te maken van acteurs van formaat (…), zoals Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer en last but not least Jack Nicholson, die in Burton’s kenmerkend kleurige, bijna bombastische sfeer hun karakters gestalte gaven. Met behulp van sterke one-liners slaagden zij er in de inmiddels vertrouwde figuren meer diepgang te geven dan de flinterdunne figuren uit de oerserie die bij de eerste generatie fans al een onuitwisbare indruk hadden achtergelaten.
Burton’s episodes waren een lust voor oog en oor en mogen dus ook niet ontbreken in de verzameling van eenieder die het genre een warm hart toedraagt. Toch waren deze films niet meer dan een stripverfilming, maar wel een van de best denkbare, met als hoogtepunt Jack Nicholson’s vertolking van ‘The Joker’, die ons Cesar Romero bijna deed vergeten.

De twee sequels die daarop volgden (‘Batman Forever’ en ‘Batman & Robin’) waren niet meer dan vervolgfilms die hoopten mee te liften met het hernieuwde succes van het Batman-concept, maar deden meer kwaad dan goed. Het doek leek gevallen voor de vleermuisman.

De ommezwaai kwam met ‘Batman Begins’, een film met een (aanvankelijk) weinig opvallende titel, van een regisseur – Christopher Nolan – die nog niet echt naam had gemaakt bij het grote publiek. Dit deed het vermoeden rijzen dat het ging om een ‘zoveelste’ vervolgfilm in de serie. Niets bleek echter minder waar. Nolan’s beslissing om Frank Miller’s ‘Dark Knight’-variant van Bob Kane’s creatie als uitgangspunt te nemen bleek een schot in de roos. Het leverde een film op die Batman naar een hoger niveau tilde.
Het enige minpunt leek de keuze van hoofdrolspeler. Christian Bale maakte niet direct indruk als Bruce Wayne/Batman, en leek voor Batman te worden wat George Lazenby was voor James Bond: een omhooggevallen model met enige acteercapaciteiten. Maar het was zijn eerste keer in het vleermuispak en dus kreeg hij het voordeel van de twijfel.

The Dark Knight
Na deze film waren de verwachtingen voor een vervolg hoog gespannen, vooral omdat in deze ‘sequel’ the Joker zijn (r)entree zou maken. Het leek een bijna onmogelijk opgave om een acteur te vinden die Jack Nicholson’s vertolking zou kunnen benaderen, laat staan overtreffen. Maar zoals Nolan het lukte om Batman nieuw leven in te blazen, lukte het hem ook om diens aartsrivaal te doen herleven. De keus van Heath Ledger als Joker bleek wederom een gouden greep; mede vanwege diens sublieme acteerprestatie is ‘The Dark Knight’ tot op heden de meest succesvolle Batman-productie aller tijden.
En terecht: evenals zijn voorganger heeft deze film een perfecte balans van actie en dialoog en worden de karakters op een geloofwaardige manier uitgediept. De fotografie is fantastisch en de actie en montage zijn dynamisch, maar nooit chaotisch. Ook lijdt de film niet aan ongeloofwaardige CGI-scenes zoals Hulk of Spider-Man. Christian Bale lijkt inmiddels beter in zijn rol te passen er is zelfs voldoende ruimte in de film voor Harvey ‘two-face’ Dent, gespeeld door Aaron Eckhart. Zelfs ‘Scarecrow’ komt nog even voorbij, maar deze rol is zo futiel, dat deze net zo goed achterwege had kunnen blijven. Deze ruimte had Nolan beter kunnen gebruiken om the Joker een waardige ‘aftocht’ te geven; het enige teleurstellende aan deze film is dat Ledger’s creatie nogal plotseling uit beeld verdwijnt. Een schurk van een dergelijk kaliber verdient een passend einde. Tenzij Nolan hem in een volgende film terug wil laten komen, maar we weten allemaal dat dat niet gaat gebeuren. Het is erg zuur dat Heath Ledger op de drempel van zijn doorbraak het leven heeft gelaten en het is ondenkbaar dat een andere acteur in zijn voetsporen zou kunnen treden in deze Batman-reeks. Dus laten we hopen dat regisseur Nolan niet twee keer dezelfde fout maakt, zoals hij deed door Maggie Gyllenhaal in te zetten voor een rol die door Katie Holmes is gestart.