Lotte

Geen ouder zou zijn eigen kind moeten overleven.
Op de kleine kist staat een portretfoto van Lotte, een guit van zes met sproeten en rossige krullen. Naast de foto ligt, tussen de bloemstukjes, haar favoriete knuffel Otsie, een roze pluchen neushoorn. Door de luidsprekers van de aula klinkt haar lievelingsmuziek: de wrange, misplaatste vrolijkheid van K3 kan de sfeer niet verlichten.

De zon gluurt door het kleurige bladerdak en zet de omgeving in een warme herfstgloed als de familieleden en vrienden zich snikkend verzamelen rond het graf. Lotte’s ouders hebben de afgelopen dagen genoeg tranen gelaten.
“Kijk eens,” fluistert Marian als ze tegen Peter aan leunt.
Op een tak boven het open graf is een roodborstje gaan zitten. Het laat zich niet afschrikken door de grafrede van de geestelijke, noch door familie en vrienden die langs het graf schuifelen, waarbij ze elk een bloem op de kist leggen en een afscheidswoordje prevelen.
Pas als de kist in het graf verdwenen is, vliegt het roodborstje weg.
Marian kijkt het beestje na. “Daar gaat ze, mijn lieve schat.”

6 thoughts on “Lotte

  1. Paul, je zou dit écht vaker moeten doen. Wederom prachtig geschreven. Vol gevoel. Ik vind het roodborstje een geweldige aanvulling op het verdrietige verhaal. Ik hoop nog veel vaker -klinkt wat raar- deze stukjes van je te lezen. Al hoop ik met heel mijn hart dat ze niet op waarheid berust zijn 😦

    • Dank je voor het enorme compliment, Stefanie. Mijn eigenlijke doel ligt bij het schrijven van fantasieverhalen, maar blijkbaar gaat dit mij ook wel goed af (misschien wel beter, al hoop ik van niet).
      Gelukkig zijn deze verhalen niet op mijn leven gebaseerd, al stop ik er wel dingen uit mijn eigen leven in. Maar dat is het mooie van schrijven: de werkelijkheid dusdanig vermengen met fantasie dat je soms zelf niet meer weet wat waar is en wat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s