De duvel is oud

Opschieten zat er niet in. De snelheidslimiet was 50, maar de automobilist voor hem nam het zekere voor het onzekere met een gezapige 49 km/u.
Martin keek nog eens goed door de achterruit van de auto en zag een grijs koppie achter het stuur zitten. “Kom, ouwetje,” dacht hij hardop. “Je wandelt niet met je rollator door de gangen van ‘Huize Avondrood, maar nog niet dood’. Ik wil graag thuis zijn voor ik van ouderdom ben gestorven.”
Op zijn racefiets verwachtte hij nog op te kunnen schieten, maar die illusie werd hem ontnomen door een ouder echtpaar dat de volledige breedte van het fietspad nodig had. Nu begreep hij waarom oude mensjes er verstandig aan deden een fietshelm te dragen; als ze nog langzamer reden, zouden ze hun evenwicht verliezen en omvallen.
Een bezoekje aan de buurtsuper voor wat tussendoorboodschappen stelde zijn geduld verder op de proef: het was alsof de zilverharige dame die voor hem bij de kassa stond voor het eerst van haar leven boodschappen deed in een supermarkt. Artikelen op de band leggen, afrekenen met pinpas, vragen over legeflessenbon, klantenkaart en spaarzegels; niets ging probleemloos.
Eenmaal thuisgekomen zou hij de saaiheid van de dag wel verdrijven door een rocknummer op te zetten of een F1-verslag terug te kijken, maar eerst moest hij de stapel post achter de voordeur te lijf. Hij opende de bovenste envelop, haalde de kaart eruit en sloeg deze open. Terwijl hij ‘Gefeliciteerd, ouwe reus!’ las in Theo’s handschrift, piepte een elektronisch ‘When i’m sixty-four’ door de gang.
Een voor een nam hij de verjaardagskaarten door en bij de laatste durfde hij eindelijk de waarheid een beetje tot zich te laten doordringen. Hij keek in de gangspiegel en haalde zelfverzekerd zijn vingers door zijn weelderige grijze haardos. “Ach, wat. Vierenzestig is het nieuwe dertig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s