Niet geschoten…

Normaal gesproken doe ik niet aan schrijfwedstrijden mee. Het schrijven van een verhaal dat moet imponeren kost tijd, vooral als dat een ander genre is dan waar mijn hart ligt. Dus als ik een serieuze poging zou wagen in bijvoorbeeld het thriller- of horrorgenre, zou ik waarschijnlijk de uiterste inzenddatum niet halen. Bovendien steek ik die tijd en energie liever in mijn debuutbundel.
En wat levert het me op als ik de eerste, tweede of derde plaats bereik in de gemiddelde schrijfwedstrijd? Erkenning voor mijn schrijfkwaliteiten en een beetje naamsbekendheid.

LS schrijfwedstrijd 2016

Het wordt natuurlijk anders als het gaat om een verhalenwedstrijd op niveau in het genre ‘magisch realisme’, fantasy-, science fiction- en horrorverhalen. Zoals de Harland Awards, waarvoor ik zonder lang nadenken mijn eerste twee voltooide verhalen ‘Alles op zijn tijd’ en ‘Het doet maar even pijn’ heb ingezonden.
In afwachting van de uitslag van deze wedstrijd kreeg ik een tip van medeschrijver Bianca Toebak. Het was de aankondiging van verhalenwedstrijd ‘Elfia Haarzuilens 2016′, uitgeschreven door Luitingh-Sijthoff, ’s lands bekendste uitgeverij in het genre. Luitingh-Sijthoff geeft onder andere romans uit van Stephen King en Preston & Child. Need I say more?
Ik zou dus gek zijn als ik deze kans liet liggen.
Nu rijst de vraag: welk verhaal stuur ik in? ‘Alles op zijn tijd’ (over een truckchauffeur die terugreist in de tijd en zijn eigen bestaan in gevaar brengt) is een leuk verhaal, maar niet indrukwekkend genoeg voor dit doel. En ‘Het doet maar even pijn’ (over een man die zijn angst voor de tandarts te lijf gaat met zelfhypnose) is tegen de regels, want ik heb het al ingezonden voor een andere wedstrijd.
Dus zit er niets anders op mijn derde verhaal, ‘De held’, eindelijk eens af te maken en in te zenden vóór 28 maart. Het is weliswaar mijn beste verhaal tot op heden, maar voldoet (misschien) niet aan het thema van deze wedstrijd: ‘Time & Space’. Toch zal mij dat niet weerhouden van inzending, want mijn doel is niet in de eerste plaats het winnen van deze wedstrijd, maar de aandacht op mijn werk vestigen. Want dan kan mijn schrijfcarrière wel eens in de broodnodige stroomversnelling terecht komen. Het zou de stok achter de deur kunnen zijn die ik nodig heb om mijn productiviteit op te schroeven.

“Als je meedoet aan deze wedstrijd, ben je bereid een (optie)contract te sluiten met uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor de eventuele publicatie van het werk.”